Z PASJI DO ZIELARSTWA

27 maja w Kobylinie k. Grójca wręczono nagrody finalistom regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs ma przybliżać tradycyjne produkty i potrawy regionalne oraz promować dziedzictwo kulinarne Mazowsza. Tegoroczny finał połączono z obchodami Święta Kwitnących Jabłoni.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Mazowiecki finał XXII edycji konkursu, jak co roku, został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika. Do finału w województwie mazowieckim zgłoszono 5 potraw i 45 produktów regionalnych.  Komisja nagrodziła 12 produktów i przyznała 7 wyróżnień. Miło nam poinformować, że jedną z nagród zdobyła sołtyska wsi Granice Anna Gogół. Pani Anna otrzymała I nagrodę w kategorii Produkt regionalny pochodzenia roślinnego. Podniebienia komisji konkursowej pidbił syropek z owoców czarnego bzu, przyrządzony według specjalnej receptury fitoterapeutki i psychodietetyczki z Granic. Nagrody laureatce wręczyli Leszek Przybytniak – przewodniczący Sejmikowej Komisji Rolnictwa i Terenów Wiejskich, radny Województwa Mazowieckiego, Dariusz Gwiazda – Burmistrz Gminy i Miasta Grójec oraz Monika Woźniak – Dyrektor Grójeckiego Ośrodka Kultury.

Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!

 

Redakcja

Wielkość czcionki
Kontrast