„PRZEPIŚNIK” Z NUTĄ HISTORII W TLE WYDANY!

Kiedy zaglądam do księgarni, nie ukrywam, niekiedy kieruję się w stronę półek z książkami kulinarnymi. Jest ich bardzo dużo. W Polsce nastała swoista moda na „kucharzenie”, a tym samym popyt na różnego rodzaju przepisy. Wśród autorów znajdziemy zarówno tych nikomu nieznanych, jak i bestsellery rodzimych gwiazd kulinarnych. Dziś chciałbym jednak podzielić się z czytelnikami radością z wydania „Przepiśnika”, który przygotowali członkowie teresińskiego Klubu Seniora „Radosna Jesień”.

Realizacja projektu w założeniu stanowiła zachętę do podzielenia się swoimi recepturami, które są od lat w naszych domach. Zaprezentowane w „Przepiśniku” przepisy pochodzą z różnych źródeł. – Jedne przekazywane są z matki na córkę, z babci na wnuczkę, inne pochodzą z książek kucharskich czy zostały znalezione w Internecie. Wszystkie przepisy mają jednak wspólną, bardzo ważną cechę – zostały sprawdzone w naszych kuchniach – czytamy we wstępie.

„Przepiśnik” to bardzo praktyczna książka. Przepisy podzielone zostały na sześć części: dania główne, zupy, przystawki, surówki, ciasta i desery oraz przetwory z mojej spiżarni. Wieńczy go spis dobrych rad, dotyczących m.in. temperatury pieczenia ciast. Każdy, kto ma swoje upodobania smakowe, znajdzie tu coś dla siebie. Mamy więc wiele przepisów, które w atrakcyjny i przejrzysty graficznie sposób pokazują, jak przygotować każdy z nich. Oko przeglądającego cieszą fotografie prezentujące niemal każdą z potraw zamieszczonych w książce. „Przepiśnik” wydany został na dobrej jakości papierze, co ułatwia jego użytkowanie i uodparnia na zabrudzenia, a o to w kuchni przecież nietrudno.

Potrawy z książki to nie tylko atrakcyjne przepisy, ale również swoista podróż sentymentalna po rodzinnych recepturach i związanych z nimi rodzinnych historiach. Pasja i wiedza kulinarna teresińskich seniorów z „Radosnej Jesieni” od zawsze mi imponowała, czego potwierdzeniem jest wydany właśnie „Przepiśnik”. Mam nadzieję, że będzie to doskonała inspiracja do wprowadzania do własnej kuchni tradycyjnych potraw w „odświeżonym” i nieco unowocześnionym wydaniu. Zachęcam do sięgnięcia po tę wyjątkową pozycję i zapraszam do kulinarnej przygody z „Przepiśnikiem” Radosnej Jesieni. Smacznego!

„Przepiśnik” z tradycyjnymi potrawami z nutą historii w tle został wydany w formie książkowej w ramach projektu „Kulinarne pasje – podaj dalej!” dofinansowanego z Programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Porozumienie Organizacji Pozarządowych Powiatu Sochaczewskiego.

T.D.

Wielkość czcionki
Kontrast